WWW.Brandeelvaerk.dk

I/S BRANDE ELVÆRK AF 1976

 

Menu:

Forside

Bestyrelse

Vedtægter

Kort

Historie

Jacob Madsens fortælling

Billeder

Rundvisning

Nyt fra bestyrelsen

Seneste nye billeder

 

 

 

 

 

 

Elværket

 

Brande Elværk er Danmarks ældste vandkraftværk. I elværket findes Danmarks ældste igangværende kobberturbiner, der producerer 400.000 kWh om året, hvilket svarer til 100 husstandes årlig forbrug.

 

I 1888 blev Højspænding første gang introduceret for offentligheden på verdensudstillingen i København og ca. 20 år efter i 1907 tog nogle driftige mænd fra Brande initiativ til at etablere et vandkraftværk ved Skjern Å. Elselskabet blev stiftet i 1909, hvor man købte 28 hektar jord og derpå byggede en dæmning og et vandkraftværk. Elværket blev etableret på en stiftende general forsamling på Brande kro 26. november 1909. Et år efter 26. november 1910 tændtes det elektriske lys i Brande.

 

Brande Elværk blev et af de allerførste højspændingsanlæg i Danmark. Det blev efterfulgt af omkring 18 andre vandkraftværker opført mellem 1911 og 1923. Elværket var dengang af uvurderlig betydning for Brande. Blandt andet på grund af elværket voksede byen og allerede i 1913 blev den første turbine for lille, hvorefter man udvidede med en ny 80 HK turbine, der var dobbelt så stor som den første. De to turbiner klarede forbruget indtil 1922.

 

Der skete efterfølgende flere udvidelser, indtil Brande Elværk i 1940 fik en aftale med Midtjysk Elektricitetforsynings Selskab (MES), og via et nyt ledningsnet blev koblet på den Østjyske elforsyning.

 

Med tiden blev Brande Elværk igen for lille og da man ønskede færre men større selskaber, solgtes forsyningsretten i 1976 til MES. Herefter stiftede man et nyt selskab, som købte de gamle produktionsbygninger og driftsmateriel samt hele det skønne område ved søen. Elværkets bestyrelse har gennem årene gjort et stort arbejde for at bevare elværket og det producerer derfor forsat en beskeden del af elforbruget i Brande. I 1910 tænkte de initiativrige Branditter antagelig kun på at producere elektricitet. At der skabes et skønt rekreativt område, har man nok ikke ofret mange tanker.